3 Ekim 2013 Perşembe

Tarhana Çorbası(Güney usulü)

  Tarhana çorbasını hepimiz biliriz. Annelerimizin, anneannelerimiz vazgeçilmez çorbasıdır, gribe birebirdir. Tam da zamanı diye düşünmüştüm eşim hastalandı, hemen yetiştirdim. İçindeki buğday, mısır, ayran, kekik ve sarımsak şifa kaynağı olduğu için hastalanınca hemen bu çorbadan yapılır. Gelelim neden güney usulü dediğime. Adana'da da K.maraş'ta da içindekiler hemen hemen aynı. Döğme dediğimiz buğday türü pişirilir, ayran dediğimiz koyu yoğurtla da döğme yoğurulur. Tabi ayranın içine kekik kaçar Adana'da kırık mısır kaçar ve tarhana daha bir lezzetlenir. Sonrada el ayası kadar alınıp düzleştirilir, temiz bir bezin üstüne serilir güneşe. Kuruduktan sonra  tarhanamız hazırdır. Tarhana ayranını yapmanın da ayrı bir işlemi, eğlencesi vardır. 10 kg kadar yoğurt uzun bir silindire konur bir sopayla içine su konularak o yoğurt dövülür. Bu arada çok leziz bir tereyağı birikir ayranın üstünde. O tereyağı da sobada pişmiş çörekle afiyetle yenir. Ayran dövüldükten sonra döğmeyle buluşur. Aslında çok zahmetli bir işlemi vardır tarhananın bizim buralarda. Ama tadından yenmez. Ha bu arada K.maraş tarhanası kurutma işleminde birazcık daha farklıdır. Baklava ustalarının yaptığı yufka inceliğine kamışlara serilir. En inceleri çerez olarak ayrılır, biraz kalınları çorba olur.
 
    Bu dünyada çocuklarımıza bırakacağımız en leziz çorbadır tarhana, her bir işlemi ayrı meşakkatlidir ama bir o kadar da Anadolu'dur, Adana'dır, K.maraş'tır.
    Gelelim yapılışına...
Malzemeler
Bir avuç dolusu tarhana
4 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım yemek kaşığı pul biber
yarım yemek kaşığı kuru nane
2 litreKaynar su

Yapılışı
Daha kolay bulabileceğiniz için K.maraş tarhanasının tarifini verdim ama Adana tarhanası kullananlar olursa bana ulaşsınlar. Önce ince tarhanayı bir tencere koyarız. Sonra kaynar suyunu üstüne koyarız. Tarhana ezilene kadar pişiririz. Pişen tarhanayı blendırdan geçiririz. Başka bir yerde sarımsağı ezip zeytinyağı, pul biber ve naneyle karıştırırız. Eğer koyu bir sos olursa biraz daha zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Blendırdan geçirdiğimiz tarhanaya sosu dökeriz, bir taşım daha kaynadıktan sonra çorbamız hazır...

Hiç yorum yok: