27 Eylül 2013 Cuma

Ekmek sıkması-Paşa Üfelemeci- Torun topu

    Merhabaaaa
    Çok güzel bir ev ve çok güzel insanlardan sonra bir şeyler paylaşmanın vakti geldiğini düşünüyor insan. Gerçekten gittiğim her ortamda güzel vakit geçirmem benim şansım herhalde. Bir de bakış açısına bağlı sanırım. Güzel bakıyorum, güzel görüyorum vesselam. Tabi insanın zor günleri de olmuyor değil. Ama hani sınavlarda yapıyorlar ya 4 yanlış bir doğruyu götürüyor, tam tersi 4 doğru 1 yanlışı götürüyor bugünlerde benim için. Hepimize hayatı böyle görmek dileğiyle diyelim ve Adana'nın hatta Kozan'ın ekmek ufağını değerlendiren çay saatlerinin, bazen de üşengeç akşam saatlerinin kurtarıcısı olan bir yemeğe(bu arada ne diyeceğimi bayağı düşündüm, tam karşılamıyor ama:)))) geçmeye başlayalım.Ekmek ufağı dediysem somun ekmekten bahsetmiyorum. Bizim oralarda hatta Anadolu'nun fırını olmayan köylerinde yapılan, bir nevi evde tasarrufu sağlayan yemeklerin yanında sulayarak yediğimiz yufkadan bahsediyorum. İllaki yufka kırığından olacak. Asıl malzemesi o zaten. Sonrası zaten kahvaltılık olarak yediğimiz şeyler. Artık tarifi geçelim değil mi?

Malzemeler
3 yufka ekmek kırığı
3 kalıp köy peyniri (Kalıplar 1 yemek kaşığı kadarsa tabi)
2 adet orta boy domates(köy domatesi olmasın)
2 adet yeşil biber
2 adet salatalık
Yarım top maydanoz
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
İsterseniz 1 tatlı kaşığı pul biber
(sebzeyi çoğaltabilirsiniz- nane, dereotu vs.)

  Yapılışı
  Ekmek kırığını pirinç tanesi büyüklüğüne gelecek kadar kıralım elimizde. Peyniriniz tuzluysa biraz sıcak suda eritelim, tuzlu değilse rendeleyelim. Salatalık, biber, soğan ve domatesi çoban salatasına doğrar gibi(küp küp) doğrayalım. Maydanozu ince ince kıyalım. Sonra bütün malzemeyi karıştıralım. Dikkat etmemiz gereken nokta domatesimizin çok sulu olmaması. Çünkü domates sulu olursa ekmeğimiz hamur gibi olur o da güzel bir tat vermez. O yüzden köy domatesi olmasın dedim.
  En son pul biberini  ve yağını koyarak aynı mercimek sıkmasında olduğu gibi sıkıp hazırlarız. Yazın karpuzun yanında kışınsa çayın yanında yenilmesi tavsiye edilir. Afiyet olsun.