27 Ekim 2013 Pazar

Et suyu ve Döğme pilavı

   Kurban bayramında memlekete gittik ve araba, iki kişi olmamıza rağmen ağzına kadar doluydu. Ben oradan nasıl bu kadar kalabalıkla döndüğüme anlam veremiyorum. Şundan da koyalım bu da olsun diye diye iki annemizde sağolsunlar doldurdukça doldurdular. En son eve taşırken eşyaları, neler çıktı neler...Benden habersiz bir sürü şey daha!!!Gider ayak kızmıştım istemiyorum artık diye:)))
   Tabi işin şakası bu...Sağolsunlar ve hep başımızda olsunlar
   İşte o getirdiğim şeylerden birisi de değirmenden döğme dediğimiz buğday. Buğdayın başka bir versiyonu da diyebiliriz. Burada marketlerde satılıyor da ben çok sevmedim onları. Kozan'da bu tür bakliyatlar değirmende öğütülmüş bir şekilde satılıyor. Mısır unu, kepekli un,beyaz un-pasta unu-bulgur çeşitleri, fasulye, yeşil mercimek, döğme vs. Değirmenden alınca böyle şeyleri sanki bana daha doğal geliyor ve daha çok lezzet alıyorum. Malum devrimiz 'organik' devri:))) Siz de bulabiliyorsanız böyle bir değirmenden alın derim.Herkes senin kadar şanslı değil diyorsanız marketlerde de bulursunuz bence


Malzemeler
1 su bardağı döğme
500 gr kemikli et
3 yemek kaşığı arpa şehriye
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı sıcak su(Pilav için)
1 adet soğan
1 adet havuç
Tane karabiber
Tuz

Yapılışı
    Öncelikle etimizi bir tencereye alıyoruz, tane karabiber, tuz varsa soğan ve havuç da koyup üstünü geçecek kadar su koyuyoruz. Düdüklü tenceremizi ayarlayıp yarım saat ya da et kemikten ayrılana kadar pişiriyoruz. 
    Pişen eti kemiklerinden ayırıp kemikleri atıyoruz, eti kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Suyunu diğer sebzelerden ayırıp bir su bardağı pilav için ayırıyoruz.  Geriye kalan suyu dökmeyin pet bardaklara koyup derin dondurucuya atıyoruz. Bundan çok güzel pilav ve çorba oluyor, tavsiye ederim.
    Tencereye zeytinyağı alıp ısıtıyoruz.Zeytinyağının yanmaması için bir çay kaşığı ayçiçek yağı kullanabilirsiniz. Arpa şehriyeyi de tencereye ekliyoruz.Şehriye pembeleşince bir kere sudan geçirdiğimiz döğmeyi koyuyoruz. Biraz yağla karıştırıp et suyunu ve 2,5 bardak sıcak suyu koyuyoruz. Pilavımız pişmeye yakın etlerimizi koyuyoruz.  Yemeğimiz hazır afiyet olsun...