3 Ekim 2013 Perşembe

Tarhana Çorbası(Güney usulü)

  Tarhana çorbasını hepimiz biliriz. Annelerimizin, anneannelerimiz vazgeçilmez çorbasıdır, gribe birebirdir. Tam da zamanı diye düşünmüştüm eşim hastalandı, hemen yetiştirdim. İçindeki buğday, mısır, ayran, kekik ve sarımsak şifa kaynağı olduğu için hastalanınca hemen bu çorbadan yapılır. Gelelim neden güney usulü dediğime. Adana'da da K.maraş'ta da içindekiler hemen hemen aynı. Döğme dediğimiz buğday türü pişirilir, ayran dediğimiz koyu yoğurtla da döğme yoğurulur. Tabi ayranın içine kekik kaçar Adana'da kırık mısır kaçar ve tarhana daha bir lezzetlenir. Sonrada el ayası kadar alınıp düzleştirilir, temiz bir bezin üstüne serilir güneşe. Kuruduktan sonra  tarhanamız hazırdır. Tarhana ayranını yapmanın da ayrı bir işlemi, eğlencesi vardır. 10 kg kadar yoğurt uzun bir silindire konur bir sopayla içine su konularak o yoğurt dövülür. Bu arada çok leziz bir tereyağı birikir ayranın üstünde. O tereyağı da sobada pişmiş çörekle afiyetle yenir. Ayran dövüldükten sonra döğmeyle buluşur. Aslında çok zahmetli bir işlemi vardır tarhananın bizim buralarda. Ama tadından yenmez. Ha bu arada K.maraş tarhanası kurutma işleminde birazcık daha farklıdır. Baklava ustalarının yaptığı yufka inceliğine kamışlara serilir. En inceleri çerez olarak ayrılır, biraz kalınları çorba olur.
 
    Bu dünyada çocuklarımıza bırakacağımız en leziz çorbadır tarhana, her bir işlemi ayrı meşakkatlidir ama bir o kadar da Anadolu'dur, Adana'dır, K.maraş'tır.
    Gelelim yapılışına...
Malzemeler
Bir avuç dolusu tarhana
4 diş sarımsak
yarım çay bardağı zeytinyağı
yarım yemek kaşığı pul biber
yarım yemek kaşığı kuru nane
2 litreKaynar su

Yapılışı
Daha kolay bulabileceğiniz için K.maraş tarhanasının tarifini verdim ama Adana tarhanası kullananlar olursa bana ulaşsınlar. Önce ince tarhanayı bir tencere koyarız. Sonra kaynar suyunu üstüne koyarız. Tarhana ezilene kadar pişiririz. Pişen tarhanayı blendırdan geçiririz. Başka bir yerde sarımsağı ezip zeytinyağı, pul biber ve naneyle karıştırırız. Eğer koyu bir sos olursa biraz daha zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Blendırdan geçirdiğimiz tarhanaya sosu dökeriz, bir taşım daha kaynadıktan sonra çorbamız hazır...

Sulu Börek

İlk defa mesai arkadaşımdan yemiştim sulu böreği. Tabi yediğimde  hiç de yok suya batırılıp yok çamaşır sıkar gibi sıkılıp (tamam abarttım:)))hazırlandığını tahmin edememiştim. Eğer hem milföy böreği gibi çıtır çıtır olsun ama parçaları etrafa dağılmasın hem de yağsız olsun diyorsanız-malum her kadının problemi " kalori"-sulu börek tam size göre. Puf puf olan bu böreği yemesi leziz olduğu kadar yapması da çok basit. İşte size tarifiiiiii

Bu arada fotoğraflar okulumuzun yeni gelini müzik öğretmenimizden. Benim yaptığım böreklerin fotoğraflarını çekmeyi unutmuşum.

Malzemeler
4 yufka
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
susam, çörek otu
Börekleri bekletmemiz için su
İstediğiniz bir börek içi( haşlanmış patates, peynir ya da ıspanak)

Yapılışı 

İlk yufkamızı seriyoruz. Sonra margarinle sıvı yağı karışıtırıp yarısını fırçayla yufkaya sürüyoruz. Diğer yufkayı bu yufkanın üzerine koyup üçgen şeklinde 8'e bölüyorsunuz. Sonrada hazırladığınız harçtan koyup sıkı sıkı sarıyorsunuz. Sardığınız böreğinizin ucunu suyla ıslatıp yufkayı yapıştırıyorsunuz. Sonra da aşağıdaki resimde olduğu gibi bir kabın içine su doldurup bir iki dakika böreklerinizi bu suda bekletiyorsunuz.

Temiz bir bez ya da havlu kağıdı bir tepsiye seriyorsunuz. Bir iki dakika bekleyen börekleri çıkarıyorsunuz. çıkarırken parmak uçlarınızla böreğini patlatmadan sıkıyorsunuz, havlu kağıda çıkarıp bir iki dakika da bu şekilde bekletiyorsunuz. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine koyuyorsunuz ve üstüne yumurta sarısı susam ve çörek otu sürüyorsunuz. 180 derecede pişiriyorsunuz. Pişirme süresi her fırına göre değiştiği için yazmıyorum, afiyet olsun.